Acerca de
Příběh brusinky
Z dětství si brusinku pamatuji jako malý červený kopeček na talíři se svíčkovou… až mnohem později jsem ji začala vnímat také jako bobulku, která umí přinášet mimo výborné chuti i zdraví.
Brusinky jsou vyhlášenou potravou pro naše močové cesty – mají silné antiseptické účinky, které pomáhají při léčení bakteriálních i kvasinkových infekcí. Mají schopnost bojovat se streptokokovými infekcemi v našem těle a obecně se všemi infekcemi včetně těch virových. Už méně známý je fakt, že brusinky jsou jednou z nejlepších potravin na onemocnění žlučníku a čištění jater. Dokážou dokonce rozpouštět žlučníkové i ledvinové kameny. Je zajímavé, že fungují i ve „zpracované“ podobě – tedy zavařené, v omáčce, v rozsolu.
Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají při srdečních onemocněních a arterioskleroze. Již od několika lidí mám informaci, že při pravidelné konzumaci brusinek se jim snižuje vysoký krevní tlak a tak mohou snižovat chemické léky.
Pro nás ženy (ale i muže) je zajímavé, že obsahují přírodní fytoestrogeny, které mají schopnost z našeho těla „vytěsňovat“ fytoestrogeny z vnějšího prostředí (tedy z umělých hmot, pesticidů a dlaších syntetických chemikálií), dokážou z našeho těla odvádět radiaci, detoxikují naše tkáně a saturují buňky více než 50 stopovými prvky.
Brusinky pomáhají zvládat stres, kudy naším tělem projdou, tudy léčí 😊. Jsou společně s borůvkami pokladnicí zdraví z našich lesů. Letos se jich urodilo opravdu hodně, tak můžeme sušit, zavařovat, dělat rozsoly a marmelády do sytosti a následně do zdraví 😊