top of page

Vaří se to, smaží se to, peče se to



Vaří se to, smaží se to, peče se to a jí se to… Co to je?

No přece kořen jedné původně exotické rostliny, rostoucí převážně v tropech a subtropech, která se natrvalo usídlila v našich kuchyních. Ještě nevíte? Žádná těžká exotika přátelé, ale pro nás již „obyčejný“ zázvor 😊. Stačí dát do hrnečku pár koleček, zalít horkou vodou, přidat citron s medem a léčebně prohřívací nápoj je tu. K dochucování pokrmů jej do připravovaného jídla nakrájíme nebo nastrouháme a rázem vykouzlíme zajímavou, lehce štiplavou chuť, a ještě s dobrým pocitem, že stimulujeme produkci slin, žaludeční šťávy i tvorbu žluči. Prostě takový dokonalý stimulant trávicího traktu.

Já v letošní zimě přímo „jedu“ na zázvorovém čaji, a tak mě zajímalo, co moje tělo chce, že mi tak chutná (ne, že bych ho jiné roky nepila, ale letos na něm prostě „ujíždím“).

A ejhle – mimo mnoha zajímavých účinků na podporu našeho zdraví, hodně podporuje srdečně cévní aparát (a koho nás ze situace okolo občas nepíchne u srdce, že…), dále aktivní složky gingerol, shogaol a paradol v zázvoru pomáhají v boji proti zánětům v těle. Potlačují syntézu Cytokinů (Cytokiny jsou signální proteiny, které přenášejí důležité informace mezi buňkami – působí však pro-zánětlivě). Určitě jste slyšeli o tom, že právě cytokinová bouře v těle může za vážný průběh nejen jedné nejmenované infekční nemoci…

Navíc zázvor velmi prohřívá a tím tělo uvolňuje. A víme, že stres, kterého máme za poslední dva roky naloženo jak nikdy předtím, naše tělo „stahuje“ a tím ochlazuje…

Když jsem si to takto dala dohromady, nezbylo než opět smeknout před moudrostí našeho těla. Pokud ho umíme „poslouchat“, tak nám vždy dá vědět, co je pro nás dobré. A tak si jdu uvařit další zahřívací a lehce štiplavý mok Na zdraví 😊.



bottom of page