top of page

Sluníčko v trávě pro naše zdraví



Už nám zase rozsvěcují zelené záhony a připomínají svými žlutými květy, že opravdu začalo jaro. Kdo? No přece ty staré známé pampelišky. Jsou jednou z prvních jarních potravin pro včely, jednou z prvních radostí pro holčičky při pletení věnečků a jednou z prvních radostí pro nás, kdo preferujeme zdraví z přírody.


Pampeliška, neboli smetanka lékařská, je jedním z hlavních pomocníků při regeneraci a léčbě chronických obtíží jater, pomáhá odstraňovat ledvinové kameny a regeneruje i slinivku a slezinu. Nemusíme vymýšlet nijaké složitosti, stačí každý den sníst několik listů a náš trávicí trakt nám bude vděčný 😊. Můžete je jíst „jen tak“ nebo přidávat do zeleninových salátů, jak vám libo.


Dalším výborným způsobem, jak využít dary pampelišky, je pampeliškový med. Receptů na jeho výrobu je na internetu spousta . Je výborný pro léčbu nachlazení a kašle. Máme možnost si ho teď vyrobit a konzervovat si tak „sluníčko“ na dobu zimních plískanic. Věděli jste, že včeličky musí na 1 kg medu navštívit cca 120 000 pampeliškových květů ? Tak proč jim trochu se zpracováním květů této léčivky nepomoci, že?


Také v keltské magiii hrála pampeliška významnou roli. Tradovalo se, že pokud se člověku zdá o pampeliškách, jde o předzvěst časů, které připraví člověku řadu změn a výzev, které pro něj nakonec budou mít příznivé výsledky.


Tak s námi příroda stále promlouvá a poskytuje nám s láskou vše jen to dobré – stačí se dívat a naslouchat…




bottom of page