top of page

Skvělý recept na rýmovníkový sirup



Také už doma řešíte první podzimní rýmičky či virózy? U nás se postupně vystřídala „chrchlající“ všechna vnoučata.

Určitě zafungoval návrat do dětského kolektivu (prakticky po roce) a návazné promořování. Další je sezonní „přelaďování“ do podzimu, tedy z teplé do zimní části roku, která je často lehkou virózou doprovázena. A bezpečně také zátěž školním režimem, výukou a často mnoha kroužky, které dnes děti navštěvují. Pamatuji si, že jsem coby dítě přišla ze školy a běžela s dětmi ven, kde jsme hráli různé hry, jezdili na kole, objevovali svět… pak jsem doběhla domů, dala si svačinu, napsala úkoly a měla klid – jak jednoduché….

Nicméně, dnes jsme poněkud hektičtější, proto, když už se rýmička či viróza dostaví, vyzkoušejte sirup z rýmovníku, dětem chutná a rýma se lekne [😊]

Tady návod na sirup za studena, na který potřebujeme:

  • lístky rýmovníku

  • třtinový cukr

  • citrón ideálně bio

  • pomeranč ideálně bio

Vše vrstvíme do sklenice od zavařeniny vždy nalámaný rýmovník, na něj plátky pomeranče a citronu, pak zasypeme třtinovým cukrem. Tak pokračujeme, až je sklenice plná. Necháme na okně několik dnů (týdnů), dokud nepustí rýmovník šťávu a cukr se nerozpustí. Občas protřepeme, kontrolujeme, aby nezačal plesnivět. Poté scedíme přes plátýnko, uchováváme v chladu a užíváme při nachlazení (děti 1 lžička 3x denně, dospělí 1 lžíce 3x denně).

Tak hodně zdraví vám i dětem 😊



bottom of page