Recept na marmeládu z aronie



Když se letní prázdniny překlopí do druhé poloviny, v přírodě vidíme mohutné zrání všeho, co nám nabízí. Nevím jak vy, ale my letos, stejně jako vloni, ve velkém trháme, sušíme, zavařujeme, kvasíme… máme potřebu zužitkovat vše, co na zahradě vyrostlo. Nakládání okurek, zpracovávání rajčat, cuket a další zeleniny, vaření marmelád ze všeho, z čeho lze, je téměř dennodenní náplní :).


Moji letošní „hitovkou“ jsou jeřabiny, jak ty červené, tak aronie (neboli jeřáb černý). Oboje zpracovávám „ala brusinky“ a jsou skvělé jako příloha k zelenině, masu, omáčkám a já si je dávám i na chleba s máslem. Skvěle chutnají a jsou „mega“ zdravé.


A mám pro vás i recept:

  • 1 kg plodů jeřabin

  • 0,5 kg cukru

  • 3 ks skořice

  • 4 ks hřebíčku

Vše společně zamícháme a vaříme 10 minut, poté přidáme 3 lžíce rumu, opět vaříme 10 minut a pak již jen plníme do sklenic. A hlavně - pochutnáváme si :)