Uzavírá se zimní období a přichází jarní rovnodennost, která je důležitým mezníkem. Končí zima a začíná teplejší a světlá polovina roku. Pro naše dávné předky bylo jaro zdrojem naděje a víry v hojnost. Věřme, že jarní období i nám přinese minimálně více zdraví, jak fyzického, tak i psychického.
Důležité je podpořit své zdraví vším, co je zelené a čerstvé. Stačí denně sníst dva lístky pampelišky, uvařit čaj z kopřiv, či si „požvýkat“ trochu ptačince žabince. Ano, nespletla jsem se, tento na zahrádkách obtížný a vytrvalý plevel je zároveň i plevelem léčivým. Obsahuje mnoho vitamínů (např. C, B) a minerálních látek (železo, zinek, mangan, draslík, selen a další). Věděli jste, že pomáhá proti zánětům, čistí pleť a obecně má blahodárný vliv na pokožku? Zároveň je to bylina vhodná do salátů či polévek, nebo jí můžeme použít jako alternativu pro přípravu špenátu. Nebojte se a vyzkoušejte
A mám pro vás i recept na výborný salát:
listy ptačince žabince,
ledový salát,
jarní cibulku,
cherry rajčata,
papriku,
lučinu,
olivový olej,
jablečný ocet,
sůl a pepř.
Do mísy si připravte ptačinec žabinec (natrhané horní části rostliny, které jsou čerstvé a křupavé) a přidejte na menší kousky nakrájený ledový salát. Poté směs doplňte o nakrájená cherry rajčátka, nakrájenou jarní cibulku a nakrájenou papriku. Vše pak osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem, přelijte trochou jablečného octa a dobře promíchejte. Na závěr přidejte lučinu a můžete se pustit do jídla. Pokud máte rádi kozí sýr, můžete ho použít místo lučiny. :)
Komentáře